Przyjemna kawa do kawiarek i ekspresów i jako codzienny przelew. W smaku to przede wszystkim mieszanka nut czekoladowo-migdałowych, z mocnym akcentem likieru ameretto, gęsta i słodka, w tle wyczuć można nieco malin i wiśni, które super wybrzmiewają na klasycznym, brazylijskim tle.
Ziarna pochodzą z Fazenda Boa Vista położonej w Minas Gerais, należącej do Andersona Monteiro de Andrade. Ten 47-latek przejął kawowe uprawy po rodzicach, obecnie cała farma, którą prowadzi z rodzeństwem zajmuje aż 900 hektarów. Z tego jedynie 72 hektary to pola arabiki odmian Red i Yellow Catuaí, Catucai i IPR 98 położone nieco ponad 1200 m nad poziomem morza.
W Fazenda Boa Vista rolnicy starają się wprowadzać do upraw praktyki regeneracyjne, coraz bardziej popularne ze względu na problemy z jałowieniem ziemi czy brakiem wody. Skupiają się też na rozwijaniu sposobów obróbki, a w przyszości chcą zwiększać produkcję kawy i podnosić jej jakość.
KAWA ZIARNISTA