Ach od jak dawna chcieliśmy mieć u siebie kawę z tej farmy! Ale przez bardzo długi czas do Europy można ją było kupić tylko bezpośrednio. Przy niewielkich ilościach, jakie my kupujemy, koszt transportu lotniczego dla tej kawy byłby niebotyczny. Dlatego wysłaliśmy próbki do zaprzyjaźnionego importera, poznaliśmy obie firmy ze sobą i czekaliśmy. Jesteśmy super szczęśliwi, że mamy mały udział w tym, że Hacienda La Papaya jest szerzej dostępna w Europie, no i wreszcie jest u nas!
Hacienda la Papaya jest chyba najbardziej znaną farmą z Ekwadoru, znaną i sławną. Jej właściciel Juan Pena jest w świecie kawy postacią kultową. Na położonych na dwóch tysiącach metrów polach uprawia odmiany Typica, Sidra, Geisha i B7. Juan ma bardzo naukowe i ultra staranne podejście do kawy, eksperymentuje z obróbką i nowymi odmianami. Swoją szkółkę udostępnia okolicznym rolnikom - mogą dzięki temu tworzyć własne plantacje - dzieli się też z nimi wiedzą. Współpracuje z uniwersytetem w Cuenca nad innowacjami w procesie uprawy i obróbki Arabiki. To w dużej mierze jemu Ekwador zawdzięcza zainteresowanie kawami z tego kraju.
Nasza kawa to B7, unikalna krzyżówka odmian Typica, Caturra, Pacas i Yellow Bourbon. Po zebraniu, umyciu i przebraniu owoce były zamknięte na 120 godzin w zbiornikach pozbawionych tlenu, w kontrolowanej temperaturze. Potem były suszone na słońcu przez aż 30 dni. Na koniec usunięto z nich skórkę i wyschnięty miąższ, leżanowano i dopiero kiedy ziarna się ustabilizowały spakowano na eksport.
W smaku to przede wszystkim soczysty, bardzo gęsty, esencjonalny napar z nutami owoców tropikalnych, jak marakuja, nektarynka, ananas, a także z delikatnymi nutami cynamonu.
KAWA ZIARNISTA
Ze względu na niewielką ilość tej kawy wypalamy ją tylko jasno, do zaparzania metodami przelewowymi