UWAGA, ZE WZGLĘDU NA NASZE WYJAZDY DO KRAJÓW PRODUCENCKICH, ZAMÓWIENIA BĘDZIEMY REALIZOWAĆ OD 27 LISTOPADA (W KOLEJNOŚCI ICH ZŁOŻENIA)
Klasyczna kawa z obróbki mytej z etiopskiego regionu Guji. Smakuje jak kompot z cytrusów - najbardziej wyczuwalne jest tu pomelo - z dodatkiem herbaty i miodu.
Ziarna pochodzą od rolników mieszkających w okręgu Adola, w Guji. Uprawiają oni arabikę w przydomowych ogródkach i na swoich polach. Zebrane owoce - tylko dojrzałe, o odpowiednim poziomie zawartości cukrów mierzonej specjalnymi miernikami BRIX) - dostarczają do stacji obróbki w wiosce Masina. Dostarczone danego dnia owoce są umieszczane w specjalnych zbiornikach, które uzupełnia się dwutlenkiem węgla i w ten sposób fermentuje. Po zakończeniu fermentacji z owoców usuwa się miąższ i skórkę w przeznaczonych do tego urządzeniach. Potem przenosi się je na platformy do suszenia, gdzie leżakują przez ok. 15-20 dni. Na koniec ziarna są jeszcze trzykrotnie ręcznie przebierane - odrzuca się te, których kolor odbiega od pozostałych.
KAWA ZIARNISTA
UWAGA, ZE WZGLĘDU NA NASZE WYJAZDY DO KRAJÓW PRODUCENCKICH, ZAMÓWIENIA BĘDZIEMY REALIZOWAĆ OD 27 LISTOPADA (W KOLEJNOŚCI ICH ZŁOŻENIA)