Ethiopia Adola - NOWOŚĆ

Ethiopia Adola - NOWOŚĆ
obróbkamyta (carbonic maceration)
wysokość upraw1950 - 2300 m
region/plantacja Adola, Guji
odmianaHeirloom

UWAGA, ZE WZGLĘDU NA NASZE WYJAZDY DO KRAJÓW PRODUCENCKICH, ZAMÓWIENIA BĘDZIEMY REALIZOWAĆ OD 27 LISTOPADA (W KOLEJNOŚCI ICH ZŁOŻENIA) 

Klasyczna kawa z obróbki mytej z etiopskiego regionu Guji. Smakuje jak kompot z cytrusów - najbardziej wyczuwalne jest tu pomelo - z dodatkiem herbaty i miodu.

Ziarna pochodzą od rolników mieszkających w okręgu Adola, w Guji. Uprawiają oni arabikę w przydomowych ogródkach i na swoich polach. Zebrane owoce - tylko dojrzałe, o odpowiednim poziomie zawartości cukrów mierzonej specjalnymi miernikami BRIX) - dostarczają do stacji obróbki w wiosce Masina. Dostarczone danego dnia owoce są umieszczane w specjalnych zbiornikach, które uzupełnia się dwutlenkiem węgla i w ten sposób fermentuje. Po zakończeniu fermentacji z owoców usuwa się miąższ i skórkę w przeznaczonych do tego urządzeniach. Potem przenosi się je na platformy do suszenia, gdzie leżakują przez ok. 15-20 dni. Na koniec ziarna są jeszcze trzykrotnie ręcznie przebierane  - odrzuca się te, których kolor odbiega od pozostałych.

KAWA ZIARNISTA

UWAGA, ZE WZGLĘDU NA NASZE WYJAZDY DO KRAJÓW PRODUCENCKICH, ZAMÓWIENIA BĘDZIEMY REALIZOWAĆ OD 27 LISTOPADA (W KOLEJNOŚCI ICH ZŁOŻENIA) 

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
54,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Ethiopia Adola - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij