Ziarna ze "stajni" Daye Bensa, jednego z najbardziej renomowanych producentów w Etiopii. Ta kawa to klasyk z obróbki mytej, na tle cytrusów, herbaty i miodu można wyczuć dość intensywne nuty melona i arbuza.
Stacja obróbki Buncho należąca do Daye Bensa mieści się we wsi Shantawene. Owoce, które do niej trafiają pochodzą od blisko 1000 drobnych rolników mieszkających w okolicy. Ich uprawy są niewielkie, większość nie przekracza 1 hektara. Arabika rośnie w ogrodach i sadach w pobliżu domów i jest dla mieszkańców regionu jednym z głównych tzw. "cash crops" czyli upraw przeznaczonych na sprzedaż, takich, którze przynoszą pieniądze. Większość innych uprawianych owoców, warzyw i zbóż jest wykorzystywana tu na potrzeby własne. Warto zauważyć, że kawa rośnie tu naprawdę wysoko, nawet na blisko 2400 m n. p.m.!
Owoce po dostarczeniu do stacji Buncho są przebierane i myte i od razu pozbawiane miąższu i skórki. Tak spreparowane są przenoszone na platformy do suszenia, gdzie starannie i często obracane schną przez ok. 2 tygodnie.
KAWA ZIARNISTA