Kawa z nutami jagód i owoców leśnych - głównie jeżyn - cytrusów (tu dominuje bergamotka), trawy cytrynowej i herbaty. A więc w sumie klasycznie, jak na Etiopię. Nieklasyczne są ziarna - to peaberry.
W owocu kawy znajdują się zazwyczaj dwa ziarenka, ale czasem roślina przez mutację wytwarza tylko jedno, średnio takich "mutantów" jest 5% w całym zbiorze. To ziarenko jest zazwyczaj okrągłe i już na pierwszy rzut oka wygląda inaczej niż to "normalne" podwójne. I to jest właśnie peaberry.
Generalnie ziarna etiopskie same w sobie są bardzo małe, ale te są najmniejsze, jakie kiedykolwiek widzieliście! Peaberry z Etiopii spotyka się rzadko z kilku powodów. Po pierwsze w owocach dostarczanych do stacji obróbki przez rolników często jest zbyt mało tych ziarenek, żeby utworzyły odrębny tzw. lot, czyli porcję, którą można poddać obróbce i następnie sprzedać. Zarządzający stacją musi przede wszystkim chcieć taki lot wyprodukować i mieć do tego zasoby, np. urządzenia, które będą w stanie wysortować z masy ziaren te peaberry. Poza tym one są często zbyt małe by mogły sprostać wymaganiom jakie wiążą kawę speciality. Po prostu nie mieszczą się rozmiarowo w żadnych ramach.
Nasze ziarenka rosły w ogrodach i na polach rolników mieszkających we wsi Hamasho, w południowej części regionu Sidama i jej okolicach. Pola są tam położone bardzo wysoko - między 2200 a 2300 m n.p.m. Uprawie kawy sprzyja też wilgotny klimat z dużą liczbą dni słonecznych i wulkaniczna gleba (Etiopia leży w aktywnym tektonicznie regionie Afryki).
Rolnicy po zebraniu owoców dostarczyli je do stacji obróbki we wsi Hamasho, tam, po przebraniu i umyciu owoce przeniesiono na platformy do suszenia. Czas suszenia to ok. 3 tygodnie. Po mechanicznym usunięciu wysuszonej skórki i miąższu ziarna poddano mechanicznemu sortowaniu, żeby oddzielić ziarna peaberry. Potem były kontrole jakości, leżakowanie i ostateczne sortowanie i spakowanie na eksport.
KAWA ZIARNISTA