Przyjemna, słodka, złożona kawa z Etiopii z nieczęsto stosowanej tam obróbki honey. Smakuje jak mieszanka owoców tropikalnych z dodatkiem truskawek, jest gęsta, soczysta i intensywna.
Nasze ziarna pochodzą od około 1200 rolników mieszkających we wsiach Birbes Kela, Koke, Konga, Wedessa i Tisho w regionie Yirgacheffe. Zebrane przez siebie owoce dostarczają oni do stacji obróbki we wsiach Koke i Birbes Kela. Tam wiśnie są poddawane obróbce.
Ta kawa była obrabiana w stacji w Birbes Kela pod nadzorem jej właścicielki Semiry Negash. Semira zarządza stacją od 4 lat i bardzo szybko okazała się świetną producentką - jej kawy znalazły się w etiopskim Cup of Excellence w 2021 roku.
Nasze owoce po zebraniu leżakowały i fermentowały w całości przez 2 dni. Potem usunięto z nich skórkę i miąższ. Tak spreparowane owoce przeniesiono na platformy do suszenia, gdzie schły aż do osiągnięcia pożądanego poziomu wilgotności. Kolejnym etapem jest usunięcie z nich wyschniętego miąższu. I to w naszym przypadku odbyło się już w Addis Adebie. Tam po przepuszczeniu rzez tzw. młyn (to on usuwa duchy miąższ) ziarna były sortowane mechanicznie, a na końcu ręcznie. Potem jeszcze leżakowały ok. miesiąc i dopiero wtedy można je było spakować do docelowych worków.
KAWA ZIARNISTA