Etiopia Koke

Etiopia Koke
obróbkahoney
wysokość upraw1800 m n.p.m.
region/plantacja Koke, Yirgacheffe
odmianaKurume, Dega, Wolisho

Przyjemna, słodka, złożona kawa z Etiopii z nieczęsto stosowanej tam obróbki honey. Smakuje jak mieszanka owoców tropikalnych z dodatkiem truskawek, jest gęsta, soczysta i intensywna.

Nasze ziarna pochodzą od około 1200 rolników mieszkających we wsiach Birbes Kela, Koke, Konga, Wedessa i Tisho w regionie Yirgacheffe. Zebrane przez siebie owoce dostarczają oni do stacji obróbki we wsiach Koke i Birbes Kela. Tam wiśnie są poddawane obróbce.

Ta kawa była obrabiana w stacji w Birbes Kela pod nadzorem jej właścicielki Semiry Negash. Semira zarządza stacją od 4 lat i bardzo szybko okazała się świetną producentką - jej kawy znalazły się w etiopskim Cup of Excellence w 2021 roku. 

Nasze owoce po zebraniu leżakowały i fermentowały w całości przez 2 dni. Potem usunięto z nich skórkę i miąższ. Tak spreparowane owoce przeniesiono na platformy do suszenia, gdzie schły aż do osiągnięcia pożądanego poziomu wilgotności. Kolejnym etapem jest usunięcie z nich wyschniętego miąższu. I to w naszym przypadku odbyło się już w Addis Adebie. Tam po przepuszczeniu rzez tzw. młyn (to on usuwa duchy miąższ) ziarna były sortowane mechanicznie, a na końcu ręcznie. Potem jeszcze leżakowały ok. miesiąc i dopiero wtedy można je było spakować do docelowych worków.

KAWA ZIARNISTA

 

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
54,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Koke

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij