Przyjemna, słodka kawa z południowej części Gwatemali. W smaku można wyczuć jabłka i cytrusy na tle dżemu truskawkowego. W posmaku wyczuwalne białe wino.
La Pila to nazwa farmy, z której pochodzi nasza kawa. Jej właścicielami są Reina i Rodolfo, którego życie od zawsze kręciło się wokół kawy. Jako nastolatek pracował na okolicznych polach jako zbieracz, a kiedy miał 25 lat otrzymał od ojca kawałek ziemi pod uprawę własnej arabiki. Potem, krok po kroku zwiększał swoje plony i zainwestował w dodatkową ziemię.
Nazwa La Pila znaczy tu tyle co zbiornik wodny, a wzięła się od tego, że na swej działce Rodolfo dkrył źródło i zbudował w pobliżu zbiornik, by móc z tej wody korzystać. A ponieważ woda to cenny zasób na tamtych ziemiach, postanowił ująć ją w nazwie.
Rodolfo cały czas stara się uczyć i wprowadzać innowacje. Planuje przeprowadzenie analizy gleby, żeby móc optymalnie dobrać nawozy. Przygotowuje się też do inwestycji w urządzenia do obróbki. Sami zobaczcie jakie super urządzenie do usuwania miąższu sam skonstruował - napędzane "nożnie"!
KAWA ZIARNISTA