Mikroprodukcja od Andi Wijay'i z wschodniej Jawy. Owoce odmian USDA i Java z obróbki naturalnej poprzedzonej fermentacją z dodatkiem drożdży. A więc to kawa nieco "podkęcona", w smaku ma lekko alkoholową bazę z likieru czekoladowego podlaną owocami leśnymi i maliną.
Andi Wijaya jest związany z kolektywem Beanfreak Picker, który jest znany na indonezyjskiej scenie kawowej z progresywnego podejścia do kawy. To grupa farmerów, która sadzi nowe odmiany owoców, rozwija nowe sposoby obróbki, dbając przy tym wszystkim o zrównoważone podejście do rolnictwa. Członkowie Beanfreak Picker nie tylko uprawiają i produkują własną kawę, ale współpracują też z innymi rolnikami by wesprzeć ich w uprawie i obróbce wysokiej jakości kawy o unikalnych profilach smakowych.
Nasza kawa to nanolot skłądający się z ziaren odmian Java i USDA, powszechnie spotykanych na wyspie Jawa, ale rzadko docierających na nasz rynek. USDA to odmiana pochodząca z Etiopii (z regionu, z którego pochodzi też Geisha) przeniesiona do Indonezji w latach 50-tych ubiegłego wieku. Java to też odmiana wywodząca się z Etiopii, tyle tylko, że wprowadzona do Indonezji na początkach XIX wieku.
Owoce po zebraniu zostały przebrane i umyte a następnie poddano je fermentacji z dodatkiem specjalnie dobranych bakterii. Na zdjęciu możecie zobaczyć zbiornik, w którym owoce fermentowały przez 160 godzin. Potem umieszczono je w specjalnych boksach do suszenia (też na zdjęciach), gdzie przebywały przez ok. 3 tygodnie. Na koniec usunięto z nich miąższ i skórkę, leżakowano i ostatecznie spakowano na eksport.
KAWA ZIARNISTA
TĘ KAWĘ WYPALAMY TYLKO JASNO - POD PRZELEWOWE METODY ZAPARZANIA