Kolumbia El Agrado - NOWOŚĆ

Kolumbia El Agrado - NOWOŚĆ
obróbkahoney
wysokość upraw1730 m n.p.m.
region/plantacja Piendamo, Cauca
odmianaColombia, Caturra i Castillo

Ta kawa jest przykładem świetnie zrobionego tzw. "blendu" czyli mieszanki różnych odmian - tutaj mamy Colombia, Caturra i Castillo. Świeżo zebrane owoce miesza się ze sobą od razu po zebraniu. Robi się tak przeważnie gdy do stacji obróbki dostarczane są niewielkie ilości różnych odmian od różnych rolników i, żeby uzyskać większą porcję nadającą się do obróki miesza się je ze sobą. Zazwyczaj do takich kaw podchodzimy jak do jeża, bo niewiele tu kontroli, a dużo przypadku i nieraz się zdarza, że jakość pozostawia dużo do życzenia. Nie tym razem :-) To jedna z tych bezpretensjonalnych kaw, które super się pije przez cały dzień. Jest pełna miodowej słodyczy i owocowości mango, granata, malin i grejpfruta. Aksamitne body i długi, przyjemny posmak są tu wisienką na torcie.

Ziarna kupilismy od działającego na zasadach non-profit stowarzyszenia ACC z Piendamó w regionie Cauca. Pierwszoplanowym celem ACC jest wspieranie rolników w podnoszeniu jakości kawy, a to przekłada się na realną poprawę jakości ich życia - ich i ich rodzin - dbanie o środowisko naturalne i zwiększanie szans na stabilizację w regionie poturbowanym przez liczne konflikty i niepokoje.

ACC skupia niemal 80 rolników, którym stowarzyszenie pomaga sprzedawać kawę i edukuje w zakresie technologii związanych z uprawami i obróbką. W Piendamo znajduje sie punkt skupu owoców, magazyn i odpowiednio wyposażone laboratorium zatrudniające Q-gradera, czyli osobę oceniającą każdą kawę. W ACC każdy rolnik może sam zdecydować o tym jakiej obróbce podda swe owoce, może "bawić się" w innowacyjne metody związane z fermentacją itp.

Nasza kawa po zebraniu i przebraniu trafiła do specjalnego zbiornika, gdzie przez 12 godzin fermentowała. Potem z owoców - za pomocą specjalnego urządzenia - usunięto skórkę i część miąższu i pozostawiono na kolejne 36 godzin, by fermentowały. Potem owoce przeniesiono na zadaszone platformy do suszenia, część była suszona mechanicznie. Czasem jest to konieczne jeśli pogoda sprawia, że wilgotność powietrza jest zbyt wysoka, by owoce mogły schnąć w sposób naturalny.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
52,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kolumbia El Agrado - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij