Kolumbia Nestor Lasso - NOWOŚĆ

Kolumbia Nestor Lasso - NOWOŚĆ
obróbkanaturalna
wysokość upraw1750 m n.p.m.
region/plantacja El Diviso, Huila
odmianaOmbligon

Nestor Lasso to w tej chwili celebryta w świecie kawy speciality. A doszedł do tej roli bardzo szybko. Jeszcze 2 lata temu podczas światowych targów World of Coffee w Atenach, kiedy go przypadkiem zobaczyliśmy w tłumie (poznaliśmy go ze zdjęć z farmy) i dosłownie rzuciliśmy się, żeby dać mu jego ziarna wypalone przez nas, był zaskoczony, że ktoś obcy wie kim on jest. Po południu mieliśmy okazję spokojnie z nim porozmawiać podczas cudownej mikro imprezy z importerem w ... parku :-) Było tam dosłownie kilka osób i Nestor Lasso był przez nikogo nie niepokojony. Zresztą wtedy, w tym parku, po raz pierwszy spróbowaliśmy jego Ombligona, który pojawił się też w rozgrywanych tam Mistrzostwach Świata Baristów. 

Dziś taka impreza byłaby niemożliwa, bo jego kawy królują na światowych i narodowych konkursach, a Nestor - wszędzie gdzie się pokazuje - budzi zainteresowanie i wokół niego jest zawsze mnóstwo ludzi. Pod koniec zeszłego roku znajomy roaster z Kanady z dumą pokazywał nam zdjęcia, na których Nestor Lasso nosi czapkę z logo jego palarni :) Produktem ubocznym tej popularności jest znaczny wzrost cen produkowanych przez niego kaw. Zainteresowanych jest więcej niż dostępnych ziaren.

Ombligon (po hiszpańsku znaczy pępek - to nawiązanie do kształtu ziaren :-)) to odmiana, która rośnie w Kolumbii, głównie w regionie Huila. Jest naturalną mutacją i uważa się, że pochodzi od etiopskiego Heirlooma. Bardzo dużo o Ombligonie można przeczytać tu: https://perfectdailygrind.com/2023/08/what-is-ombligon-variety-coffee/

Nam spodobała się w tej kawie przede wszystkim złożoność, czyli bogactwo nut smakowych, które można w niej wyczuć. Dominują pomarańcze chinotto (spróbujcie kiedyś lemoniady chinotto, którą można w Polsce kupić) i trawa cytrynowa. Są też inne cytrusy, tarnina (może ktoś jeszcze zna ten smak!) i przyprawy korzenne. Kawa jest z gatunku tych "funky", czyli intensywna, balsamiczna.

Nestor Lasso razem z bratem Adrianem i innym farmerem - Jhoanem Vergara (każdy ledwie po dwudziestce!) założyli w okolicach Pitalito plantacje El Diviso (Nestor i Adrian Lasso) i Las Flores (Jhoan Vergara). A oto, co co sam Nestor mówi o sobie i swojej pracy: "Dorastałem w osadzie Normandia niedaleko Pitalito na południu regionu Huila. Dzieciństwo spędziłem na farmie i odkąd pamiętam nasz region był królestwem kawy. Miałem zdrowe, bezpieczne dzieciństwo w samym sercu przyrody.

Generalnie uprawa kawy masowej jest nadal mało atrakcyjna, a rolnicy utrzymują się tylko dzięki temu, że hodują własne warzywa i owoce. Wszelkie dobra materialne są praktycznie dla nich nieosiąglne, dlatego młodzi ludzie wolą pracować w miastach, bo ich zdaniem kawa, która wymaga dużego wysiłku, nie da im tego co lżejsza praca w biurze.

Na szczęście jest kawa speciality, która przynosi większe dochody, a ja od zawsze pasjonowałem się jej produkcją. Więc kiedy dotarło do mnie, ze mogę się w tym rozwijać i zarabiać zaangażowałem się na całego. Dużo się z bratem uczyliśmy o obróbce kawy w kolumbijskiej szkole SENA, ale tak naprawdę wiedzę o kawie w największym stopniu zdobywaliśmy na polu.

Dziś, kiedy kawa kosztuje coraz więcej, wielu producentów coraz bardziej się nią interesuje i chcieliby wiedzieć jak my pracujemy i co robimy. Ale ja od razu odróżniam tych, którzy naprawdę chcą się zajmować kawą od tych, którzy traktują ją tylko jako źródło pieniędzy. To co ich różni to pasja, jeśli jej nie masz nigdy w pełni kawy nie zrozumiesz :-)"

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 0,2 kg
- wybierz-
83,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kolumbia Nestor Lasso - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij