UWAGA, ZE WZGLĘDU NA NASZE WYJAZDY DO KRAJÓW PRODUCENCKICH, ZAMÓWIENIA BĘDZIEMY REALIZOWAĆ OD 27 LISTOPADA (W KOLEJNOŚCI ICH ZŁOŻENIA)
Bardzo rzadko spotykana mutacja Bourbona: Laurina. W smaku jak nutella w płynie, z dodatkiem wanilii, tonki, amaretto i czereśni. Uwaga, Laurina ma o ok. 50% mniejszą zawartość kofeiny niż inne odmiany arabiki.
Laurina, znana także jako Bourbon Pointu z powodu wyraźnie wydłużonych, spiczastych ziarenek jest naturalną mutacją Bourbona. A ponieważ ma niską zawartość kofeiny, która jest naturalnym insektycydem, jest podatna na szkodniki i rodzi mniej owoców niż inne arabiki. To sprawia, że że uważa się ją za mniej opłacalną, przez co uprawia ją niewielu pasjonatów i jest dużą rzadkością.
Ziarna pochodzą z farmy La Escondida położonej w centralnej części Nikaraguy, na północ od stolicy. Jej właścicielem jest rodzina Mierisch zajmująca się kawą od 5 pokoleń. Od ponad 100 lat doskonalą swoje uprawy i sposoby obróbki, czego efektem jest wysoka jakość kaw, z których część to rzadkie, egzotyczne odmiany, jak nasza Laurina.
La Escondida jest położona u stóp wzgóra, na którym, wyżej, znajdują się też inne pola z arabiką i jest działką zwaną "ogrodem odmian", w którym uprawiane i testowane są nowe odmiany arabiki. Efekty tych upraw decydują potem o tym, która z nich wejdzie do większej produkcji. Laurina rośnie na działce zwanej Ojo de Agua, leżącej bardzo blisko strumienia i jest jedynym polem, które dzięki bliskości wody jest sztucznie nawadniane.
Owoce są oczywiście zbierane w momencie gdy są super dojrzałe, następnie są myte i przebierane. Potem przenosi się je na specjalnie przygotowane podłoże na betonowym patio, gdzie w pełnym słońcu schną przez 5 dni. Chodzi o to, by unikńąć pleśni i nadmiernej fermentacji wywołanej wilgocią. Potem owoce trafiają na platformy do suszenia i tu - obracane 3 razy dziennie - schną pod przykryciem przez kolejnych 27 dni. Kolejny krok to miesięczne leżakowanie owoców, które stabilizuje i wyrównuje ich wilgotność. Dopiero potem z wyschniętych owoców usuwa się skórkę i to, co zostało z miąższu i ... dalej leżakuje. Jak twierdzi producent tak długi, powolny proces obróbki sprawia, że smak kawy jest przyjemniejszy, a ziarna dłużej zachowują świeżość i pierwotny charakter.
KAWA ZIARNISTA
UWAGA, ZE WZGLĘDU NA NASZE WYJAZDY DO KRAJÓW PRODUCENCKICH, ZAMÓWIENIA BĘDZIEMY REALIZOWAĆ OD 27 LISTOPADA (W KOLEJNOŚCI ICH ZŁOŻENIA)