To nasza kolejna kawa ze stacji Bumbogo. W smaku dużo owoców tropikalnych i żółtych jabłek, ale wyczuwalne są też winogrona, truskawki i herbaciana końcówka.
Stacja obróbki Bumbogo leży w północnej części Rwandy, tylko godzinę jazdy ze stolicy kraju - Kigali. To stosunkowo nowe miejsce, założone w 2017 roku. W tej chwili skupuje i przetwarza owoce od ponad pół tysiąca okolicznych rolników, a oprócz infrastruktury i urządzeń służących do obróbki ma ponad 200 platform do suszenia (widoczne na zdjęciach).
Właściciele zajmują się nie tylko stricte produkcją kawy, ale dbają też o lokalną społeczność. Dzięki wyższym cenom uzyskanym za produkt speciality mogą edukować rolników i dostarczać im sadzonki arabiki. Kupują też materiał na dachy domów i przekazują mieszkańcom, by mogli zabezpieczyć domy przez intensywnym deszczem.
Nasza kawa była poddana obróbce naturalnej. To znaczy, że owoce po zebraniu, umyciu i przebraniu przeniesiono w całości na platformy do suszenia. Tu, ściśle kontrolowane pod względem wilgotności, regularnie obracane schly przez aż 40 dni. Potem trafiłu do urządzenia, które usunęło z nich skórkę i miąższ a na koniec leżakowały i czekały na ostateczne sortowanie i spakowanie na eksport.
KAWA ZIARNISTA