Pyszna kawa z indonezyjskiej Sumatry od Hendry Maulizara. Intensywna i pełna słodyczy, smakuje jak dżem z owoców tropikalnych przełamany rześkimi malinami i arbuzem, z dodatkiem melasy i odrobiny czarnej herbaty. Napar zostawia w ustach długi, przyjemny, słodki dżemowo - owocowy posmak. Idealnie zbalansowana. Pycha w espresso i w przelewie.
Hendra Maulizar zajmuje się kawą od 2010 roku, a kawowego bakcyla złapał od swojego taty. Zaczynał od 1 hektara a teraz jego krzewy arabiki odmian Typica, Catimor, Kartika, Abissynia rosną już na 40 hektarach pól. Oprócz powiększania upraw Hendra zainwestował też w stację obróbki (urządzenia do usuwania mąższu i skórki z owoców, grawitacyjne kanały do mycia owoców i ziaren, zadaszone platformy do suszenia). Obecnie stacja przerabia także owoce od kilkudziesięciu okolicznych rolników.
To chyba właśnie rodzinie Maulizarów możemy podziękować za pyszne kawy z Sumatry i rozbudzenie wśród producentów pasji do owoców obrabianych inaczej niż tradycyjna metoda tzw.wet-hulled powszechnie stosowana na Sumatrze i Sulawesi. Kawy obrabiane tą metodą - z różnych przyczyn - w ogromnej większości nie smakują najlepiej.
Pewnie zauważyliście, że na naszych paczkach z kawami z Indonezji widnieje nie nazwa kraju, a nazwa wyspy, z której ziarna pochodzą. Robimy tak ze względu na potężne różnice w charakterze tych wysp, ich warunkach klimatycznych, ukształtowaniu terenu, kulturze i dziedzictwie historycznym mieszkańców i innych czynnikah, które sprawiają, że Indonezja to zbiór niesamowicie różnorodnych wysp. A Sumatra to szósta pod względem wielkości wyspa na świecie. Mieszka tam 50 milionów ludzi. Kawę uprawia się głównie w trzech regionach: Aceh na północnym zachodzie, okolice jeziora Toba na południu i również położonym na poludniu regionie Mangkuraja.
UWAGA: ze względu na specyfikę tych ziaren wypalamy je tylko do przelewowych metod zaparzania.
KAWA ZIARNISTA
KAWA ZIARNISTA